Nincs másik bolygó

Nincs másik bolygó

„Miért kéne olyasmi miatt aggódni, ami nem fog megtörténni?”

2019. június 05. - NincsMásikBolygó

csernobil.jpg

 

Tegnap ért véget a HBO minisorozata, amely a csernobili atomerőben történt balesetet dolgozza fel: az első részben szinte percről-percre követjük az eseményeket, míg a későbbiekben a katasztrófa utóéletét ismerhetjük meg. A sorozatban egyszerre kapunk képet egy pártállami rendszer működéséről, a szovjet nukleáris ipar helyzetéről és nem utolsósorban magáról az atomerőművek működéséről. Az ötödik részben a főszereplők aprólékosan mutatják be, mi minden kellett ahhoz, hogy minden idők legszörnyűbb atomerőmű balesete megtörténjen.

A minisorozat készítői tökéletes egyensúlyt teremtenek a politikai, emberi és tudományos szempontok, okok és következmények bemutatásában, a néző eleinte maga sem érti, mi történt azon a bizonyos április 26-i napon, 1986-ban. Tulajdonképpen a szereplőkkel egyszerre értjük meg, hogyan is működik egy atomerőmű, milyen tervezési és biztonsági problémák lehettek és milyen „szakemberekre” bízták Csernobil működtetését.

Bár a sorozat lehetne egy atomellenes propagandafilm is, ettől nagyon-nagyon messze van, nem mond semmit se pro, se kontra az atomenergiáról. Az viszont, ahogy a lakosság és a politikai vezetők gondolkodnak ugyanerről, már sokkal beszédesebb, és ez az a szempont, ami így, 33 év távlatából is tanulságos lehet. Az ugyanis nyilvánvaló, hogy akkoriban az atomerőművek veszélyét egyáltalán nem érezték – a nem hadászati célú atomról azt gondolták, hogy az éppen olyan biztonságos, mint egy szénerőmű, csak épp más alapanyaggal működik. Hasonlóképpen érdekes a politikai vezetők reakciója: fogalmuk sincs, mit jelent és mivel járhat egy atomerőmű baleset: a korai szakaszban a tények tagadása mellett a „kisebbnek” hitt problémát sem veszik elég komolyan, a legrosszabb forgatókönyvre pedig egyáltalán nincs felkészülve senki.

Őszintén kíváncsi lennék, hogy a ma is működő atomerőművekben mennyire vannak felkészülve arra, hogy bármikor bekövetkezhet olyan természeti katasztrófa, emberi hiba vagy korábban nem ismert műszaki probléma, ami egy teljesen ismeretlen helyzetet idéz elő. Tájékoztatnák a lakosságot? Mernének segítséget kérni külföldről? Képesek lennének megakadályozni a katasztrófát?

Az atomerőművek leszerelésének kérdése Fukushima után néhány évig foglalkoztatta a politikusokat, azóta viszont csökkent az „érdeklődés”. Bár a társadalom többsége jellemzően nem támogatja az atomenergiát, a klímaváltozásról szóló vitákban mégis úgy jelenik meg, mint egy nélkülözhetetlen eszköz ahhoz, hogy karbonsemleges energiatermelésre álljon át egy ország. Kétségtelen, hogy rövidtávon az atomenergiával könnyebb és kényelmesebb lenne csökkenteni a károsanyag kibocsátásunkat, de ezzel megint csak elodázzuk a valódi problémát és megspóroljuk a valódi cselekvést. Az atomerőmű biztonsági kérdésein túl az uránbányászat környezetterhelése mellett az elhasznált fűtőanyagok tárolásának módja is csak a problémákat szaporítja. Márpedig az atomhulladék kérdése nagyon is akut probléma: jelenleg Magyarországon komoly vita zajlik arról, hol legyen atomtemető, beleszólhatnak-e a helyiek abba, hogy településük határában ilyen beruházás történjen. A csernobili atomerőmű még sok száz évig lesz mementója annak, hogy mit is jelent az atomenergiára támaszkodni – a pár éve újonnan felhúzott szarkofággal is csak száz évet nyert az emberiség, miközben úgy tízezer évig még nem lehet biztonságosan visszatérni Csernobilba.

A bejegyzés trackback címe:

https://nincsmasikbolygo.blog.hu/api/trackback/id/tr1914879600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

V B T 2019.06.07. 08:18:27

Meggyőződésem, hogy egyik világon lévő atomerőműben vagy hasonlóval katonai célból foglalkozó intézetben akármelyik percben bekövetkezhet egy hasonló, vagy brutálisabb katasztrófa.

Az atom technológia nagyon fiatal és gyakorlatilag 50-60 éve semmi újat nem tudunk róla. Az elvek, alapelvek a 40-50--es évek óta ugyanazok. Annyi a különbség, hogy azóta már számítógép is segíti az erőművek irányítását.

Nancsibacsi 2019.06.08. 05:00:56

Az USA inkább a saját incidenseit dolgozná fel álhírgyártás helyett.

Pepejoe 2019.06.08. 20:51:58

Rá kellene feküdni ezerrel a fúziós erőművek fejlesztésére és nem lenne semmi gond.
Alapból zöldenergia-párti vagyok de ahhoz nem vagyok elég bizakodó, hogy el tudjam képzelni a 100% megújuló energiatermelést. Ha összejönne a fúziós, nem is lenne szükség a 100% megújulón küzdeni.
süti beállítások módosítása